Cât de mult vă spionează Microsoft în Windows 10
Se știe de mult că cei de la Microsoft colectează date din Windows 10 de pe PC-urile utilizatorilor. Abia acum înțelegem exact volumul exact de informații.
În speranța îmbunătățirii produselor și serviciilor sale, compania americană colectează o serie stufoasă de detalii legate de gesturile pe care le întreprindeți pe un computer. Nu este vorba neapărat de date de identificare ale utilizatorilor, dar sunt șanse foarte mari să vă crispați în momentul în care înțelegeți exact ce se întâmplă. În mod evident, puteți dezactiva o parte din aceste funcții. Partea îngrijorătoare este însă că, în mod implicit, Microsoft știe cam tot ce faceți în Windows 10.
Ca urmare a unor reguli impuse de Uniunea Europeană, Microsoft trebuie să detalieze într-un mod cât mai precis ce date colectează de la utilizatorii produselor sale. Având în vedere scandalul din jurul practicilor introduse cu Windows 10 acum mai bine de un an și jumătate, tocmai au fost publicate câteva liste legate de informațiile adunate exact ce ajung pe serverele gigantului din Redmond. Aici găsiți lista cu informațiile colectate dacă aveți activat modul basic și aici sunt toate particularitățile colectate în modul Full. În mod implicit, Windows 10 se instalează pe orice sistem nou cu modul Full activat.
Mai jos vom detalia doar câteva dintre informațiile pe care nu v-ați aștepta ca Microsoft să le știe despre voi. Deși nu știe exact la ce film v-ați uitat aseară, colectează un amalgam de detalii despre procesul efectiv de redare. Știe cât de mult ați citit o carte din Windows Store și vă preia adresele web vizitate în cazul în care, pe acele adrese web au fost întâmpinate erori la redare. Compania fondată de Bill Gates știe istoricul vostru de navigare pe internet și termenii căutați, asta include fiecare cuvânt tastat în bara de adresă din browser și toate căutările efectuate prin intermediul Cortana. În cazul unei căutări locale printre fișierele de pe hard disk, Microsoft știe câte fișiere au apărut la căutare și numele aplicației folosite pentru deschiderea unui fișier din lista de rezultate.
Odată cu postarea online a acestor informații, oficialii companiei americane au promis că vor fi mai transparenți în privința colectării de date.